استرس کارآفرینی چیست؟
آیا تاکنون از مدیران و مالکان کسب و کارهای مختلف در مورد مزایا و معایب مجموعه آنها سوال کرده اید؟ نظر خودتان به عنوان یک مدیر موفق در این مورد چیست؟ ممکن است اداره یک کسب و کار شخصی در ظاهر بسیار جذاب باشد اما هیچ کدامیک از افرادی که در این عرصه فعالیت دارند، منکر دشواری های متعدد مسیر نخواهند شد. از جمله اصلی ترین مشکلاتی که یک مدیر به طور روزمره با آن رو به رو است، می توان به بحث “استرس” اشاره کرد. در واقع همه مدیران نمی توانند زندگی خصوصی و حرفه ای خود را در حالت راه اندازی و اداره یک کسب و کار تفکیک کنند زیرا این امر به خودی خود نوعی مهارت ارزشمند به شمار می رود.
بیشتر بخوانید: مهم ترین مهارت های مدیران کدامند؟
زمانی که در مورد سطح درآمد، سود و زیان کسب و کار خود فکر می کنید، همزمان از نظر جسمانی، ذهنی و عاطفی درگیر خواهید شد. در واقع چه در محیط کار، چه پیش از ورود به آن و چه پس از ترک آن، انرژی جسم، روح و ذهن شما با تمرکز بر گذشته، حال و آینده کسب و کار به تحلیل خواهد رفت. اکنون تصور کنید که به سفر رفته اید و یا حتی مراسم خاکسپاری! تفکرات مختلف در مورد کسب و کار یک لحظه هم رهایتان نخواهند کرد. تمامی موارد نام برده در نهایت منجر به ایجاد حالتی تحت عنوان “استرس کارآفرینی” می شوند.
جالب است بدانید برخی اوقات استرس کارآفرینی فرصتی ویژه در اختیار مدیر کسب و کار قرار می دهد و حتی قادر به کمک رسانی خواهد بود. به عنوان مثال سبب افزایش حس مسئولیت پذیری در مدیران می شود. اما از طرفی دیگر استرس کارآفرینی می تواند زندگی شخصی شما را نیز تحت تاثیر قرار دهد. مدیریت موازی و البته موثر زندگی شخصی، حرفه ای و همچنین حیات یک مجموعه کاری، بسیار سنگین خواهد بود. چنین مهارتی نیازمند صبر، تیمی منحصر به فرد، توانایی های رهبری قدرتمند و همچنین یک برنامه کاری مناسب است. با خواندن جمله آخر، بسیاری از مدیران آن را تنها یک شعار ساده تلقی می کنند، اما آیا در عمل برای دست یابی به اهداف نام برده تلاش کرده اید؟ در ادامه هزینه های واقعی ایجاد شده از استرس کارآفرینی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
اختلال در زندگی و سلامت شخصی
نخستین نشانه قابل توجه که به دنبال استرس کارآفرینی بروز می باید، اختلال در زندگی شخصی و سلامت مدیر یا موسس کسب و کار خواهد بود. برای مثال ممکن است دچار کم خوابی و یا بی خوابی مداوم حتی طی چندین روز شوید. کم خوری و یا پر خوری عصبی نیز یکی دیگر از تظاهرات استرس کارآفرینی خواهد بود. بر اساس تحقیقات انجام شده، خواب ناکافی هزینه ای بالغ بر ۴۱۱ میلیارد دلار برای اقتصاد آمریکا و همچنین ۱.۲ میلیون روز کاری در سال برای صنایع مختلف در این کشور به دنبال خواهد داشت.
استرس کارآفرینی و عادت های ناخوشایندی که در اثر آن ایجاد می شوند، نتایجی به شدت مخرب بر سیستم بدن افراد دارند. از جمله واضح ترین این دسته نتایج می توان به خستگی مزمن و کاهش قابل توجه تمرکز بر مسائل مهم مانند اداره کسب و کار، خانواده، دوستان، سرگرمی ها و در نهایت تمامی روابط شخصی اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: یک مدیر اثر گذار از خود بسازیم
گسترش اتمسفری بیمار در فضای کار
همانطور که می دانید یک تیم فعال و شرایط پایدار محیط کار، پیش نیازهای موفقیت هستند. اما استرس کارآفرینی می تواند هر دو را تخریب کند. این استرس نه تنها اثری منفی بر فضای داخلی کسب و کار دارد، بلکه اعضای تیم را نیز دچار آشفتگی های بی مورد خواهد کرد. این موضوع در نهایت منجر به بدبینی، ناتوانی در تصمیم گیری و حل مشکلات و حتی درگیری میان اعضای تیم می شود.
اکثر مدیران در شرایط استرس بر مشکلات خارجی کسب و کار (عملکرد ضعیف، بودجه محدود، افزایش بدهی ها و یا از دست دادن مشتریهای بالقوه) تمرکز می کنند. این در حالی است که توجه به ثبات وضعیت داخلی کسب و کار نیز از اهمیتی مشابه برخوردار خواهد بود.
اضطراب و عدم آگاهی
بزرگترین مشکل استرس کارآفرینی، رشد و گسترش مداوم آن است. یک تصمیم اشتباه می تواند منجر به پیامدهای منفی بسیاری شود که شما را مضطرب تر از گذشته خواهند کرد. اضطراب افزایش یابنده مدیر را به سوی یک هزارتو هدایت می کند که با از دست رفتن قدرت تصمیم گیری و توانایی قضاوت میان انتخاب های درست و غلط، هر راه خروجی به روی فرد بسته خواهد شد. مشکل دیگری که در زمان استرس کارآفرینی با آن رو به رو هستیم، فقدان آگاهی خواهد بود. فقدان آگاهی منجر به بروز اشتباهات مکرر و البته بسیار واضح می شود.
فقدان خلاقیت
چه چیزی بدتر از فقدان ایده های بکر و نوآوری برای یک کسب و کار طالب توسعه و پیشرفت خواهد بود؟ این کاری است که استرس کارآفرینی با شما می کند!
بیشتر بخوانید: مدیر محصول ، مدیر برنامه و مدیر پروژه ؛ تفاوت در چیست؟
چگونه باید با استرس کارآفزینی مقابله کرد؟
فرقی نمی کند کسب و کار شما تا چه اندازه بزرگ و یا موفق باشد، قطعا تاکنون بارها استرس کارآفرینی را تجربه کرده اید و در تلاش برای غلبه بر آن بوده اید. جالب است بدانید تنها افرادی می توانند به صورت دراز مدت در این بازی باقی بمانند که قادر به مقابله با استرس مذکور باشند. اگر شما نیز با وضعیتی مشابه دست و پنجه نرم می کنید، مراحل زیر را به خاطر بسپارید.
– شریک داشته باشید: استرس کارآفرینی باعث می شود احساس تنهایی، نا امیدی و شکست کنید. در این شرایط هیچ چیز بهتر از همکاری با یک شریک قابل اعتماد نخواهد بود. حضور چنین فردی نه تنها روحیه شما را تقویت می کند، بلکه در زمینه تقسیم مسئولیت ها و کاهش ریسک کار نیز موثر است. شرکا چه در روزهای خوش و چه در سختی که کنار یکدیگر هستند و بهترین گزینه برای به اشتراک گذاری تصمیمات مهم به شمار می روند.
– صحبت کنید: با هر فردی که از نظرتان مناسب است، به گفت و گو بپردازید. از این طریق نه تنها بار مسئولیت هایی که به دوش می کشید را کم خواهید کرد، بلکه قادر هستید به مسائل از یک دیگر نیز نگاه کنید.
– ورزش کنید: سلامت جسمی و روانی شما درست به اندازه حفظ سلامت کسب و کار اهمیت دارد. ممکن است قادر نباشید خود را مجبور به خواب کنید! اما ورزش و تمرینات مدیتیشن روزانه این کار را به خوبی انجام می دهند. ورزش را جدی گرفته و آن را در برنامه روزمره خود جای دهید، حتی اگر ۱۵ دقیقه در روز فرصت داشته باشید.
– بر سرگرمی های مورد علاقه تان متمرکز شوید: گاهی اوقات بهترین راه حل ها را زمانی خواهید یافت که اصلا به موضوع مورد نظر فکر نکرده اید! تمرکز بر سرگرمی هایی که از آنها لذت می برید ضمن کاهش قابل توجه در سطح استرس، درب های بسته خلاقیت ذهن را نیز باز می کنند.
– اولویت بندی کنید: اولویت بندی کلید مبارزه با استرس کارآفرینی است. اهداف بلند مدت و همچنین کوتاه مدت کسب و کار خود را اولویت بندی کنید تا قادر به نادیده گرفتن مسائلی باشید که جز استرس حاصل دیگری ندارند.
– مرزبندی کنید: شاید بتوانید تمام داشته های خانواده خود را بر کسب و کار آرزوهای خود سرمایه گذاری کنید اما آیا کار عاقلانه ای انجام داده اید؟
پیشنهاد نویسنده: کارآفرین در برابر مدیر عامل؛ درک یک تفاوت که کسب و کار شما را نجات خواهد داد