ریدایرکت ۳۰۱ چیست؟ و چه زمانی باید از آن استفاده کنید؟
تصور کنید در چند سال گذشته چندین بار محل سکونت خود را تغییرداده باشید. اما آدرس منزل جدید شما را بعضی از دوستان یا آشنایان نداشته باشند. درصورتی که آنها قصد سرزدن به شما را داشت باشند، به آخرین آدرسی که از شما داشتهاند مراجعه میکنند اما شما را در آنجا نخواهند یافت.
همین امر را میتوان در مورد وب سایت خود نیز بیان کرد: اگر در حال انتقال یک وب سایت از یک URL به آدرس دیگر هستید، باید اقدامات لازم را انجام دهید تا اطمینان حاصل شود که بازدیدکنندگان شما به مکان مناسب منتقل میشوند. در دنیای فناوری، این تغییر مسیر را ریدایرکت ۳۰۱ مینامند.
در ادامه ما قصد داریم که ریدایرکت ۳۰۱ (۳۰۱ redirect) بررسی کنیم. و متوجه شویم که چه زمانی نیاز به استفاده از آن داریم؟ درضمن تفاوت بین تغییر مسیر ۳۰۱ و ۳۰۲ را بررسی خواهیم کرد.
ریدایرکت ۳۰۱ چیست؟
ریدایرکت ۳۰۱ یک کد وضعیت است که یک سرور برای مرورگر شما ارسال میکند. این یکی از کدهای وضعیت است که درباره برخی از آنها احتمالاً شنیده اید (از جمله ۴۰۴ – Not Found ، ۴۰۳ – Forbidden و ، ۵۰۰ – Server error). وقتی از یک صفحه وب بازدید میکنید صفحه را به طور عادی برای شما ارسال میکند، کد وضعیت وضعیتی که به آن متصل است کد ۲۰۰ میباشد.
برای بهبود تجربه کاربری، میتوانید از سرور بخواهید بازدیدها را از URL قدیمی به مکان جدید محتوای شما با استفاده از ریدایرکت ۳۰۱ منتقل کند.
به عبارتی دیگر ریدایرکت ۳۰۱ روشی برای انتقال دائمی کاربران و رباتهای جستجوگر به صفحه جدیدی که محتوا به آن منتقل شده است.اما ریدایریکت ۳۰۲ به صورت موقت رباتهای موتورجستجوگر و بازدید کنندگان را به صفحات جدید منتقل میکند و پس از مدتی دوباره به صفحه اصلی بازمیگرداند.
اکنون، هنگامی کاربران بخواهند از URL قدیمی بازدید کنند، سرور ریدایرکت ۳۰۱ را ارسال می کند و سپس کاربر را به مکان جدید منتقل میکند. این اتفاق آنقدر سریع رخ میدهد که کاربران معمولاً از آن آگاهی ندارند و به سادگی خود را در محتوای موردنظر خود مییابند. درصورت دقت ممکن است متوجه شوند که URL با آن که روی آن کلیک کرده یا تایپ کردهاند متفاوت است.
نقش کلیدی دیگری که ریدایرکت ۳۰۱ انجام میدهد،ارتباط مستقیم با موتورهای جستجو است. داشتن کدهای وضعیت مفید که به درستی مکان انتقال محتوا را نشان میدهد به موتورهای جستجو مانند Google و Bing اجازه میدهد تا ایندکس خود را به روز نگه دارند.
اساساً، با استفاده از ریدایرکت ۳۰۱ به موتوهای جستجو اطلاع میدهید که: “سلام، محتوایی که کاربران دوست دارند و روی آن کلیک میکنند را میشناسید؟ در واقع، لینک این صفحات الان تغییر کرده و به صفحه جدید رفته است. بنابراین تمام اعتباری که به این محتوا دادهاید را به URL جدید اختصاص دهید. با تشکر ریداریکت ۳۰۱ ” به همین دلیل است که ریدایرکت ۳۰۱ برای سئو مهم است.
اکنون که این موضوع را توضیح دادیم، بیایید به این بخش بپردازیم که چگونه میتوانید ریدایرکت ۳۰۱ را اعمال کنید.
چه زمانی از ریدایرکت ۳۰۱ در مقابل ریدایرکت ۳۰۲ استفاده کنیم؟
به طور کلی، اکثر مواقع از ریدایرکت ۳۰۱ استفاده میکنیم. اما در بعضی موارد نیاز است از ریدایرکت ۳۰۲ استفاده کنیم از جمله:
-
وبسایت خود را به صورت مرحله مرحله بالا بیاورید.
-
شما ممکن است به عنوان بخشی از قابلیتهایی که SEO در آنها اعمال نمی شود، مانند درگاه ورود به سیستم یا ورود به سیستم پرداخت و … کاربران را هدایت کنید.
-
در صورت استفاده موقت ازسینگل پیجها، نیاز دارید به موتورهای جستجو نشان دهید که محتوای غنی و مفید شما در صفحات خالی منتقل میکنید، این کار از آسیب دیدن رتبه شما جلوگیری میکند.
چگونه ریدایرکت ۳۰۱ را در صفحات خود اعمال کنیم؟
روشهای مختلفی برای این کار وجود دارد اما موارد زیر برخی از موثرترین راهها میباشند که شما میتوانید ازآنها برای ریدایرکت ۳۰۱ استفاده کنید.
۱- تغییر URL
شاید URL اصلی شما بهینهسازی مناسبی نداشته باشد، یا شما نیاز به سازماندهی مجدد ساختار پوشه URLهای وب سایت خود باشید.
کافی است فقط URL را در برگه تنظیمات صفحه ویرایش محتوا تغییر دهید، به طور خودکار هدایت URL برای شما اضافه میشود. قبل از این تغییرات بررسی کنید که این کار برای وبسایت شما موثر باشد.
۲- تغییرات بخشهایی از محتوا
گاهی اوقات، ممکن است بخواهید محتوای قدیمی خود را در صفحهای کاملاً جدید به طور کامل بازنویسی کنید. در این حالت، باید مطمئن شوید که تغییرات ریدایرکت ۳۰۱ از URL قدیمی به آدرس جدید خود پیادهسازی کردهاید. پس حتما بعد از اعمال تغییرات،صفحه قدیمی را بایگانی کرده و منتشر بودن آن را لغو کنید.
در صورتی که این تغییرات را برای تعداد زیادی محتوا قصد دارید انجام دهید،پیشنهاد میکنیم که ابزاری مانند Screaming Frog SEO Spider همراه با Google Sheets یا Microsoft Excel برای انتقال بخشهای عمده آن استفاده کنید.
این موضوع مهم را در نظر داشته باشید که اگر وب سایت خود را از یک دامنه به دامنه دیگر منتقل میکنید، حتما از ریدایرکت ۳۰۱ برای انتقال محتوای قدیمی در صفحات جدید پیاده سازی کنید، تا رباتهای گوگل نیز بتوانند آنها را مجدد بررسی کنند و در ایندکس صفحات جدید به مشکل نخورد.
۳- تلفیق چندین محتوا با هم
اگر تصمیم دارید چندین محتوای که باهم مشابه هستند را ادغام کنید تا یک محتوا جامعتر،کاملتر برای آن کلمه کلیدی درست نمائید و اعتبار صفحه جدید را بالا ببرید و همچنین ایندکسهای صفحات قدیمی در موتورهای جستجو را از دست ندهید، در هنگام درست کردن صفحه جدید و تلفیق محتواهای قدیم باید ریدایرکت ۳۰۱ هر یک از صفحات قدیمی را به یک صفحه جدید تنظیم کنید.
اگر سایت در حال انتقال دامنه باشد، این کار آسانتر است، اما از نظر ساختار و طرح اجرایی تفاوتی با هم ندارند.
۴- انتقال محتوا از یک دامنه به دامنه دیگر
هنگام اجرای تغییر مسیرهای صفحه به صفحه یا از یک دامنه به دامنه دیگر و استفاده از ریدایرکت ۳۰۱، باید این نکته مهم را در نظر داشته باشید: این تغییرات و انتقال شما باید از طریق URL اصلی انجام شود.
حتما باید تیم پشتیبانی وبسایت شما این موضوع را درنظر بگیرد و آن را اجرا کند. پیشنهاد میکنیم که از ریدارکت ۳۰۱ بجای ریدایرکت ۳۰۲،که روش دائمی است استفاده کنید.
۵- انتقال وبسایت در حین راه اندازی وبسایت مرحلهای
ممکن است وبسایت خود را همانطور که در بالا ذکر شد از دامنهای به دامنه دیگر منتقل کنید، اما به دلیل محدودیت های پروژه، از روش راه اندازی مرحلهای استفاده نمائید. این بدان معنی است که شما در حال راه اندازی صفحات اصلی وب سایت در فاز یک، سپس موج دوم صفحات در فاز دو و… هستید.
در این حالت، ما توصیه میکنیم یک نقشه تغییرات برای مسیر مرحلهای ایجاد کنید. تمام نشانیهای اینترنتی از دامنه قدیمی شما باید بررسی شود و برای هر مرحله بخشی از آن منتقل گردد.
برای مرحله یک، ریدارکت ۳۰۱ برای تغییر مسیر در همه صفحاتی که در سایت جدید قرار دارند را، پیاده سازی کنید. همچنین می توانید ریدایرکت ۳۰۲ برای تغییر مسیر در صفحات دیگر، معمولاً صفحه اصلی وب سایت جدید، اضافه کنید. با جلوگیری از ایجاد تغییرات ناگهانی در موتورهای جستجو، صفحات شمارا به سمت محتوا اشتباهی منقل نمیشوند، این امر باعث میشود تا کاربران در هنگام بازدید از دامنه قدیمی شما خطای ۴۰۴ را نداشته باشند.